Publieke bestuurders worden geselecteerd door een vertrouwenscommissie. Dit is een belangrijke taak en vraagt zorgvuldigheid. roel&jasper ondersteunt vertrouwenscommissies daarbij. We helpen bij het opstellen van de profielschets en verzorgen trainingen voor het voeren van sollicitatiegesprekken.
Profielschets
De profielschets is de eerste essentiële stap in het selectieproces van een nieuwe burgemeester of Commissaris van de Koning. Onze ervaring is dat het van groot belang is om hier als aanstaande vertrouwenscommissie nadrukkelijk bij stil te staan. Het gaat dan zowel om het profiel van de gemeente / provincie als van de kandidaat. Waarop profileren we ons als gemeente of provincie? Welke ontwikkelingen spelen in de toekomst? Wat betekent dit voor de bestuurder? Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden? Welke eisen stellen we? Welke stijl van werken en gedrag verwachten we?
Ons programma voor de begeleiding in deze fase bestaat uit:
- een kennismakingsgesprek met (beoogd) voorzitter en secretaris van de vertrouwenscommissie. Op basis hiervan wordt het programma voor de werkconferentie definitief vormgegeven;
- het mede opstellen van een planning en een eventuele burgerraadpleging;
- het opstellen – door de secretaris van de vertrouwenscommissie – van een kernachtig ‘omgevingsprofiel’ van de gemeente of provincie. Ook dit is input voor de werkconferentie;
- in een werkconferentie van drie aansluitende dagdelen bepalen we in overleg met de deelnemers de verdere ingrediënten voor de profielschets;
- we stellen een concept profielschets op;
- we begeleiden het proces om tot een geaccordeerd profiel te komen.
Gesprekstraining
Het voorbereiden van de selectiegesprekken door de vertrouwenscommissie is van belang voor het beoordelen van de kandidaten en het maken van een afgewogen keuze. Wij trainen de commissieleden op de volgende onderdelen:
- gespreksregie, vertrouwelijkheid en evaluatie van kandidaten;
- gesprekstechniek en vraagstelling in relatie tot de profielschets;
- vertalen van de criteria uit de profielschets in concrete vragen;
- oefenen met ‘kandidaat-burgemeesters’ of ‘kandidaat-CdK’s’ en evalueren;
- vergelijking van kandidaten, rangordening en afwegingen;
- opstellen beargumenteerde aanbeveling aan Gemeenteraad en Commissaris/Staten en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Uit ervaring blijkt dat vertrouwenscommissies vooral de gespreksmethodiek en het oefenen met een kandidaat waarderen. Daarom oefenen we tijdens de training met een sollicitant (acteur). Vaak is dit een ‘bekende Nederlander’. Ook voorzien we de vertrouwenscommissie desgewenst van gerichte vraagstellingen en hulpmiddelen tijdens het selectieproces. De training is in handen van adviseurs die zeer ervaren zijn in het overbrengen van selectievaardigheden en bekend zijn met de bijzondere facetten van de benoeming van een burgemeester of Commissaris van de Koning.